Donald Trump

Den republikanska senaten förkastade president Trumps veto för första gången

Blott 20 dagar före president Donald Trumps mandatperiod tar slut har den republikanledda senaten riktat en stark markering mot honom. Trump hade lagt in sitt veto mot nästa års militärbudget, men för första gången under hans tid som president gick partikollegorna emot honom och hävde hans veto.

Senaten samlades till en extrainkallad session på nyårsdagen, enkom på grund av president Trumps veto mot militärbudgeten. Det behövs en två tredjedelars majoritet för att häva presidentens veto, vilket inte visade sig vara ett problem den här gången.

Den 100 ledamöter stora senaten röstade med stor majoritet, 81-13, för budgeten och mot president Trumps veto.

Republikanska ledamöter har längs Trumps mandatperiod stött honom i vått och torrt och åtta gånger tidigare godtagit veton av honom, men på sistone har relationen surnat då allt färre senatorer varit villiga att stöda Trump i hans anklagelser om valfusk.

Sociala medier och sydstatsgeneraler

Själva lagförslaget senaten röstade om heter National Defense Authorization Act (NDAA). Det är ett paket, det här året på 740 miljarder dollar, där kongressen slår fast budgeten för militären för det kommande året.

President Trump har kritiserat årets paket på en rad punkter. Han har kallat det en “gåva” till Kina och Ryssland, men också krävt att paketet borde innefatta en paragraf som häver ett visst juridiskt skydd för bolag som Facebook, Twitter och Google. En befintlig paragraf ville han däremot ha bort, nämligen den om att ändra namnen på amerikanska militärbaser som fått sina namn efter sydstatsgeneraler.

Kongressen hade däremot ingen förståelse för Trumps kritik, och var sällsynt enig i sitt stöd för lagpaketet. Det demokratledda representanthuset röstade 322-87 och senaten 83-13 mot Trumps veto.

Då det stod klart att senaten hade fällt Trumps veto, uppmanade han i dag sina Twitterföljare att delta i en demonstration i Washington på onsdag. På onsdag ska kongressen godkänna elektorsrösterna och därmed bekräfta valet av Joe Biden till president, något demonstranterna högljutt tänker ifrågasätta.

Leave a Reply