Hallituksen neuvottelut matkustusrajoituksista jatkuvat kyselytunnin jälkeen – Ylen tieto: Suomi höllentää rajoitusta, myös Ruotsista pääsisi taas Suomeen

Hallituksen neuvottelut matkustusrajoituksista jatkuvat edelleen. Neuvottelut katkaisi kello 16 alkava kyselytunti, jota varten ministerit ovat siirtyneet eduskuntaan. Neuvottelut jatkuvat kyselytunnin jälkeen.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) osallistuu kokoukseen varotoimenpiteenä etänä mahdollisen koronavirusaltistumisen takia.

Ylen tietojen mukaan hallitus aikoo höllentää matkustusrajoituksia. Neuvotteluissa ollaan päätymässä ratkaisuun, jossa matkustaminen vapautettaisiin niistä maista, joissa koronatartuntoja on alle 25 sataatuhatta asukasta kohden edellisen kahden viikon aikana. Nykyinen raja on kahdeksan tartuntaa. Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi rajan nostamisesta ensimmäisenä.

  • Eilen myöhäiseen iltaan asti kestäneet neuvottelut jatkuivat tänään kello 13.30.
  • Neuvotteluiden kulkua seurataan tässä artikkelissa.
  • Neuvotteluiden päätyttyä mahdollinen tiedotustilaisuus näytetään suorana.

Jos matkustusrajoitus muuttuu, Suomesta pääsisi tämän jälkeen matkustamaan noin kymmeneen uuteen maahan.

Myös Ruotsi kuuluisi Ylen tietojen mukaan maihin, joista pääsisi jälleen matkustamaan Suomeen ilman omaehtoista kahden viikon karanteenia. Ruotsissa taudin ilmaantuvuus on vähentynyt viime aikoina. Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n tuore tieto (siirryt toiseen palveluun) kertoo Ruotsin viime 14 vuorokauden luvuksi 24 tartuntaa 100 000 asukasta kohti.

Vapaamman matkustamisen maihin kuuluisivat toissapäiväisten tartuntatilastojen mukaan myös esimerkiksi Viro, Norja, Islanti, Saksa, Latvia, Liettua, Slovakia, Puola ja Liechtenstein.

Sama rajoitus olisi pitkään voimassa

Ylen tietojen mukaan hallitus on päätymässä nostamaan rajoitusta ensi viikosta alkaen. Raja-arvo olisi tarkoitus pitää samana seuraavat puoli vuotta.

Hallituksen on tehtävä matkustamisesta päätöksiä, sillä Suomella on ollut sisärajatarkastuksia maaliskuusta alkaen ja puolen vuoden määräaika päättyy 18. syyskuuta.

Matkasuunnitelmien kannalta tilanne on silti edelleen hankala, sillä koronavirustilanne heittelee Euroopassa voimakkaasti. Esimerkiksi Unkarissa tautitilanne oli muutama viikko sitten yksi Euroopan parhaista. Nyt maassa on 42 tapausta 100 000 asukasta kohti.

Suomen koronarajoitukset estivät Vanhasen EU-kokousmatkan

Suomen koronarajoitukset ovat eurooppalaisittain olleet tiukat. Eniten ongelmia rajoitukset ovat aiheuttaneet matkailulle.

Myös työmatkat ovat olleet hankalia toteuttaa, koska Suomeen tullessa olisi pysyteltävä kahden viikon karanteenioloissa.

Ylen tietojen mukaan valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) perui osallistumisensa euroryhmän ja EU:n talousministerien kokoukseen. Ministerit eivät voi rikkoa koronarajoituksia. Jos Vanhanen olisi joutunut kahden viikon karanteeniin, hän ei olisi voinut osallistua ensi viikolla budjettiriiheen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) puolestaan on parhaillaan karanteenissa osallistuttuaan Berliinissä EU-ulkoministerin epäviralliseen Gymnich-kokoukseen. Haavisto kertoo twitterissä, että karanteeni jatkuu 12.9. asti.

Lähtömaatestaus riskimaista tulijoille alkaisi myöhemmin syksyllä

Tämän lisäksi hallitus avaisi myöhemmin tarkkaan hallitusti matkustusta riskimaista, jotka THL:n liikennevalomallissa on merkitty punaisella. Näistä maista pääsisi Suomeen, kunhan lähtömaasta olisi osoittaa negatiivinen koronatestitulos.

Laki on parhaillaan lausuntokierroksella, ja sen voimaan saattaminen vie viikkoja.

EU-komissio on ehdottanut jäsenmaille yhtenäisten matkustusrajoitusten määrittämistä. Komissio ehdottaa, että saapumista toisesta EU-maasta ei saisi rajoittaa, jos uusia tapauksia on lähtömaassa kertynyt kahden viikon seurantajaksolla alle 50 sataa tuhatta asukasta kohden.

Leave a Reply