Miljöpartiets nya kvinnliga språkrör Märta Stenevi

Hon är ny ledare för Miljöpartiet

Miljöpartiet har valt en ny ledare. Hon heter Märta Stenevi. Hon blir partiets nya kvinnliga språkrör.

Miljöpartiet har inte en partiledare. De har två språkrör. En man och en kvinna. Det manliga språkröret heter Per Bolund. Han är också minister i regeringen. Det kvinnliga språkröret hette Isabella Lövin, men nu har hon slutat. Hon var också miljöminister och vice statsminister, men de jobben lämnar hon också nu.

Igår valde Miljöpartiet ett nytt kvinnligt språkrör. Hon heter Märta Stenevi. Märta Stenevi kommer att bli minister också, men det är inte klart än vilken minister hon blir.

Partiet valde henne på ett stort möte i helgen. En grupp som kallas valberedningen väljer en kandidat som de tycker är bäst. Sedan röstar alla medlemmar i partiet. Märta Stenevi var valberedningens kandidat och hon fick flest röster.

Märta Stenevi har inte jobbat med politik så länge. Bara i några år. Hon har varit kommunalråd i Malmö och hon har jobbat som Miljöpartiets partisekreterare sedan 2019. Hon är med i Miljöpartiets styrelse men hon har aldrig suttit i riksdagen.

Miljöpartiet är ett litet parti. De fick bara 4,4 procent av rösterna i det förra valet till riksdagen men partiet sitter i regeringen tillsammans med Socialdemokraterna. Märta Stenevi säger att hon vill att partiet ska växa och jobba med fler frågor än bara miljön. Hon vill att partiet ska jobba för social rättvisa och att det blir mindre skillnad mellan fattiga och rika. Det är viktigt att partiet får förtroende för sin politik nu. Det säger Märta Stenevi till Ekot.

– Det vi verkligen måste arbeta med nu, det är vårt förtroende. Att vi bygger förtroende för partiets politik inom klimat, inom miljö, inom naturfrågor, men också inom de andra samhällsutmaningarna som människor står inför i sin vardag, säger Miljöpartiets nya språkrör Märta Stenevi.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.