Kaksi suomalaiskaverusta vei avustustarvikkeita Ukrainaan – myöhemmin heidän henkilötietonsa löytyivät Venäjä-mielisestä Telegram-ryhmästä

Ukrainaa auttaneiden suomalaisten henkilötietoja on julkaistu venäjänkielisessä Telegram-ryhmässä. Osa tiedoista näyttää olevan aitoja, mutta mukana on myös valheellisia väitteitä listan henkilöistä.

Venäjä-mielisessä Telegram-ryhmässä on julkaistu lista, jossa väitetään olevan Ukrainan puolella taistelevien kansainvälisten vapaaehtoisten henkilötietoja. Listalla on myös 14 väitetysti suomalaista nimeä.

Ylen tietojen mukaan ainakin osa suomalaisten tiedoista on aitoja. Kaikki listalla mainitut eivät kuitenkaan ole vapaaehtoisia sotilaita – lisäksi listalta puuttuu suomalaisia, joiden tiedetään taistelleen Ukrainassa.

Kaksi listalla mainituista suomalaisista kertoo Ylelle kuljettaneensa Ukrainaan avustustarvikkeita maaliskuussa. Miehet eivät ole kertomansa mukaan kuuluneet tai edes hakeneet Ukrainan kansainväliseen legioonaan tai muuhunkaan vierastaistelijoiden joukko-osastoon. He kertoivat kokemuksistaan Ylelle nimettömänä yksityisyytensä suojaamiseksi.

“Vähän pistää miettimään”

Toinen kaksikosta, Tomi, epäilee tietojen olevan peräisin passintarkastuksesta Ukrainan ja Puolan rajalta. Hän ei keksi muuta tilannetta, jossa hänen koko nimensä ja syntymäaikansa olisivat voineet joutua vääriin käsiin.

– Vähän pistää miettimään, että mitäköhän helvettiä tässä tulee tapahtumaan, hän miettii.

Tiedot julkaisseen Telegram-kanavan mukaan tiedot olisivat peräisin ukrainalaisen Mykolajivin alueen kuvernööriltä. Väitteelle ei ole kuitenkaan esitetty todisteita ja tietokanta voi olla varastettu myös esimerkiksi rajaviranomaisilta.

Toinen miehistä, Harri, epäilee puhelimensa joutuneen hakkeroiduksi matkalla. Siitä vihjasi muun muassa puhetta tunnistavan Siri-sovelluksen outo käytös Ukrainassa.

– En pidä sitä päällä. Siitä huolimatta Siri yritti yhtäkkiä soittaa joihinkin numeroihin ja ruudulla alkoi vilistä kaikennäköisiä eri sovelluksia.

Harri kertoo julkaisseensa Ukrainassa ollessaan muun muassa Instagram-livepäivityksiä.

Osa informaatiosodankäyntiä

Kaksikko epäilee tietojen päätyneen vääriin käsiin juuri tuon maaliskuisen matkan aikana. Tomi on sittemmin tehnyt useita muitakin avustusmatkoja Ukrainaan. Myöhemmillä matkoilla mukana olleiden kumppaneiden tietoja ei ole listalla.

Yle tavoitti listalta myös kolmannen suomalaisen. Hän kertoo taistelleensa Ukrainassa vapaaehtoisena sotilaana, mutta eri joukko-osastossa kuin tietovuodossa väitetään. Myös hän epäilee tietojensa vuotaneen maaliskuun alussa Ukrainan rajalla tehdystä passintarkastuksesta. Hän aikoo ilmoittaa tietovuodosta Suomen ja Ukrainan viranomaisille.

Harri ei ole maaliskuun jälkeen käynyt Ukrainassa. Tietovuodon jälkeen hän ei aio enää käydä Venäjälläkään, ei edes lomalentojen välilaskujen vertaa.

– Onhan tuo aika pelottavaa, että sua maalitetaan tuolla tavalla. Tuntuu niin jotenkin uskomattomalta.

Myös Ukraina on hyödyntänyt tietomurtoja ja -vuotoja osana informaatiosodankäyntiä. Ukraina on sanonut julkaisseensa listat muun muassa Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n työntekijöistä sekä Butshassa väitetysti sotarikoksiin syyllistyneistä venäläissotilaista (siirryt toiseen palveluun).

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.