Maavoimat saa uudet ilmatorjuntaohjukset vuosikymmenen puolivälissä – “torjuntaa riittää kaikkiin korkeuksiin”

Maavoimat saa ilmatorjuntaansa pitkään havittelemansa uuden ohjusjärjestelmän vuosikymmenen puolivälissä. Puolustusvoimat on lähettänyt tätä varten tarjouspyynnöt viidelle järjestelmien valmistajalle.

Ilmatorjunnan kehittäminen on Maavoimien keskeisiä hankkeita tällä vuosikymmenellä. Tavoitteena on hankkia ilmatorjuntajärjestelmä, jonka ohjukset yltävät selvästi nykyisiä korkeammalle. Tarjouspyynnöt koskevat nimenomaan korkeatorjuntaa.

Tarjouspyyntö lähetettiin Diehl Defencelle (Saksa), IAI Israel Aerospace Industriesille (Israel), Kongsberg Defence & Aerospace AS:lle (Norja), MBDA:lle (Iso-Britannia) ja Rafael Advanced Systemsille (Israel).

Tällä hetkellä ilmatorjunnan keskeinen järjestelmä on norjalais-amerikkalainen Nasams. Se käyttää samaa Amraam ohjusta kuin Ilmavoimien Hornet hävittäjät. Nasamsia valmistaa Kongsberg Defence & Aerospace.

Nasamsin ohjusten pystyulottuvuus on kahdeksasta kymmeneen kilometriä. Käytännössä se ei riitä torjumaan kaikkia nykyisiä hävittäjiä.

Ilmatorjunnan tarkastaja eversti Mikko Mäntynen ei halua täsmentää, kuinka paljon uudet ohjukset eroavat ulottuvuudeltaan nykyisistä. Ero on kuitenkin merkittävä.

– Torjunta kyetään ulottamaan kaikille korkeuksille, missä vastustaja lentää ilma-aluksilla.

Hankittavaa järjestelmää valmistaudutaan käyttämään koko Suomen alueella.

Ilmatorjunnan kehittäminen tehdään samaan aikaan, kun Suomi valmistautuu ostamaa uudet hävittäjät ikääntyvien Hornetien tilalle.

Mäntysen mukaan molemmilla hankkeilla kehitetään ilmapuolustusta mutta teknisesti ne ovat eri kauppoja. Näin ollen uudet ilmatorjuntaohjukset voidaan Mäntysen mukaan hankkia eri maasta kuin uudet hävittäjät.

Merivoimat ilmoitti viime vuonna, että se hankkii rakennettaviin neljään Pohjanmaa-luokan korvettiin ilmatorjuntaohjusjärjestelmän Yhdysvalloista. Järjestelmä saa Suomessa nimen ITO20, mutta kansainvälisesti se tunnetaan nimellä Evolved Sea Sparrow.

Ilmavoimien tulevien hävittäjien ohjusratkaisu on auki. Käytännössä vahvimmat ehdokkaat koneiden ilmataisteluohjuksiksi ovat amerikkalainen Amraam ja brittiläinen Meteor.

Puolustusvoimat ei kerro, kuinka paljon Maavoimien uudet ilmatorjuntaohjukset maksavat.

Myöskään sitä ei kerrota, oliko amerikkalaisen Patriot-järjestelmän valmistaja Raytheon mukana kun Puolustusvoimat lähetti tietopyynnön kymmenelle eri valmistajalla vuonna 2018. Raytheon valmistaa myös Amraam-ohjuksia, jotka ovat siis käytössä Suomen nykyisessä Nasams-ilmatorjuntajärjestelmässä.

Ruotsi päätti kolme vuotta sitten hankkia Patriot-järjestelmän suojaamaan Tukholmaa. Patriot on tarkoitettu torjumaan muun muassa venäläiset Iskander-ohjukset. Järjestelmän hinta on yli miljardi euroa.

1 Comment

  1. One better decision to spend money in useless way.
    Best rockets wont provide security

Leave a Reply