Mikä on Isis-K, joka uhkaa nyt Kabulia? USA ja Britannia varoittavat terrori-iskusta ihmismassojen ympäröimällä lentokentällä

Terrori-iskun uhka varjostaa jo ennestään kaoottista evakuointia Kabulin kentältä. Yhdysvallat, Britannia ja Australia ovat kehottaneet kansalaisiaan poistumaan välittömästi alueelta. Isis-K eli Isis-Khorasan on terroristijärjestön pieni haara, joka on tehnyt tuhoisia iskuja Afganistanissa ja Pakistanissa.

Useat maat varoittavat terrori-iskun uhasta Afganistan pääkaupungin Kabulin lentokentällä. Yhdysvallat, Britannia ja Australia ovat kehottaneet kentän ulkopuolella olevia kansalaisiaan poistumaan alueelta välittömästi.

Syynä on Isisin uhka. Terroristijärjestön Afganistanissa ja Pakistanissa toimiva haara, joka tunnetaan nimellä Isis-K tai Isis-Khorasan, suunnittelee tiedustelutietojen mukaan iskuja ihmismassojen ympäröimälle Kabulin kentälle.

Maat eivät ole kertoneet uhasta tarkempia tietoja, mutta New York Timesille (siirryt toiseen palveluun) puhuneen yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan uhkaa pidetään uskottavana ja yksityiskohtaisena.

Kabulin kautta on evakuoitu viime ja tällä viikolla kymmeniätuhansia ihmisiä sen jälkeen, kun äärijärjestö Taliban nousi valtaan Afganistanissa elokuun puolivälissä.

Länsimaat yrittävät parhaillaan evakuoida kiireellä niin paljon afganistanilaisia kuin mahdollista, ennen kuin Talibanin asettama takaraja 31. elokuuta päättyy.

Myös Taliban vartioi kenttää “henkensä kaupalla”

Varoituksista huolimatta ihmisjoukot ovat jatkuvasti kerääntyneet kentän porttien ulkopuolelle.

– Itsemurhapommittajan on todella helppo hyökätä käytäville, jotka ovat täynnä ihmisiä. Mutta ihmiset eivät halua liikkua. He ovat päättäneet lähteä tästä maasta, eikä heitä pelota kuolemakaan, kentällä työskentelevä Afganistanin siviili-ilmailuvirkailija Ahmedullah Rafiqzai kertoi Reutersille.

Talibanin taistelijat vartioivat lentokentän ympäristöä.

– Vartijamme riskeeraavat samoin henkensä lentokentällä. Isis uhkaa myös heitä, Talibanin edustaja sanoi Reutersille.

Kentällä on tällä hetkellä myös tuhansia länsimaiden sotilaita.

Isis-K on Talibanin vihollinen

Isis-K on Afganistanin vallanneen Talibanin vihollinen.

Vaikka molemmat ovat äärisunnilaisia liikkeitä, niillä on erilaiset strategiat ja osin myös uskontulkinnat. Isis-K on kutsunut talibaneja luopioiksi.

Isisin mukaan Taliban petti jihadistit, kun se teki teki viime vuonna Yhdysvaltojen kanssa sopimuksen länsimaisten joukkojen vetäytymisestä.

Ryhmät ovat taistelleet keskenään. Isis-K on kärsinyt isoja tappioita Talibania ja Yhdysvaltojen johtamia joukkoja vastaan eikä ole saanut haltuunsa merkittäviä maa-alueita Afganistanissa.

YK:n turvaneuvoston heinäkuisen raportin mukaan arviot ryhmän koosta vaihtelevat vain 500:sta muutamiin tuhansiin taistelijoihin.

Isis-K syntyi vuonna 2014, kun Pakistanin entisiä Taliban-taistelijoita liittyi yhteen afganistanilaisten sotureiden kanssa sen jälkeen, kun Isis oli julistanut kalifaatin Irakiin ja Syyriaan. Joukko julisti uskollisuuttaan Isisin johtajalle Abu Bakr al-Baghdadille.

Isisin johto tunnusti ryhmän osakseen vuonna 2015. Isis-haara on toiminut etupäässä Koillis-Afganistanissa, Kunarin, Nangarharin ja Nuristanin maakunnissa. YK:n tarkkailijoiden mukaan sillä on soluja myös muualla Afganistanissa, kuten Kabulissa, ja Pakistanissa.

“Khorasan” on historiallinen nimi alueelle, johon kuuluu osia nykyisestä Pakistanista, Iranista, Afganistanista ja muusta Keski-Aasiasta.

Isis on tehnyt tuhoisia iskuja Afganistanissa

Isisin Khorasanin-haara on tehnyt tuhoisia iskuja viime vuosina Afganistanissa ja Pakistanissa. Sen kohteena ovat olleet etenkin vääräuskoisiksi katsomansa shiiamuslimit.

Iskut ovat kohdistuneet moskeijoihin, pyhättöihin, toreille ja sairaaloihin. Viime vuonna ryhmä hyökkäsi Kabulissa kylmäverisesti synnytysosastolle ja tappoi 16 äitiä.

YK ja Yhdysvaltain armeija ovat arvioineet, että kärsimiensä tappioiden takia Isis-K:n solut lähinnä piileskelevät kaupungeissa tai niiden liepeillä ja pyrkivät tekemään sieltä käsin suuria iskuja.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.