Perussuomalaisten nuorisojärjestö jää taas ilman tukirahoja – aiemmin syynä fasistipuheet, nyt haun liian tiukka aikataulu

Perussuomalaisille nuorille on myönnetty aiemmin noin 100 000 euron avustus vuodessa.

Perussuomalaisten uusi nuorisojärjestö ei saa yleisavustusta toimintaansa ensi vuonna.

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä kerrotaan Ylelle, että Perussuomalainen nuoriso ei ole hakenut avustusta, vaikka aika hakemusten jättämiseen päättyi maanantaina.

Puolue katkaisi kevättalvella suhteet PS-nuoriin äärioikeistolaisten ulostulojen takia ja perusti tilalle uuden nuorisojärjestön, Perussuomalaisen nuorison.

Syyskuussa valittu uusi puheenjohtaja Miko Bergbom sanoo, että tukien hakemisen aikataulu oli uudelle järjestölle liian nopea.

Perussuomalaisten nuorisojärjestö on jäämässä ilman yleisavustusta jo kolmatta vuotta, sillä opetusministeriö perui vanhalta järjestöltä sekä tämän että viime vuoden tuet. Syynä ovat olleet ainakin varapuheenjohtajan fasistiksi julistautuminen ja halventava tviitti tummaihoisista.

Nuoret turvautuvat emopuolueen rahoihin

Miko Bergbomin mukaan tukien hakemisen aikataulu osoittautui mahdottomaksi.

Koska kyse on uudesta järjestöstä, sen olisi pitänyt hakea opetusministeriöltä valtionapukelpoisuutta ennen varsinaisen tukihakemuksen jättämistä.

Se tarkoittaa, että opetusministeriö arvioi, täyttääkö järjestö valtakunnallisen nuorisoalan järjestön tunnusmerkit. Perussuomalaisten uusi nuorisojärjestö jätti kuitenkin myös kelpoisuuden hakematta.

Bergbomin mukaan kesällä istunut toimitushallitus katsoi, että järjestö oli vielä niin tuore, ettei se täytä kriteereitä. Bergbom sanoo, että hakemukseen olisi pitänyt liittää muun muassa toimintakertomus ja viimeksi hyväksytty tilinpäätös, joita ei vielä ollut.

– Tähän ei liity dramatiikkaa, vaan käytännön asioita.

Bergbomin mukaan rahoitusta haetaan ensi vuodeksi emopuolueelta.

Perussuomalaisten vanhalle nuorisojärjestölle myönnetty avustus on ollut noin 100 000 euroa, mutta se ei tarkoita, että uusi järjestö olisi saanut automaattisesti saman summan.

Ministeriön erikoissuunnittelijan Mikko Cortés Téllezin mukaan aikaisemmissa tapauksissa usein on ollut niin, että uusi järjestö ei voi heti saada yhtä suurta avustusta kuin toiminnaltaan vakiintuneet järjestöt.

Vanha järjestö rikkoi nuorisolakia

Vanhan nuorisojärjestön oli määrä saada tälle vuodelle valtionavustusta 91 000 euroa, josta ehdittiin maksaa puolet. Opetusministeriö päätti kuitenkin tämän vuoden tukien takaisinperinnästä, kun järjestön silloinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen oli kevättalvella julistautunut fasistiksi.

Perusteena takaisinperinnälle oli nuorisolain rikkominen ja se, että järjestöllä ei ole ollut käytännössä toimintaa. Vanha nuorisojärjestö hakeutui keväällä konkurssiin.

Ministeriö perui jo viime vuonna järjestön 115 000 euron avustuksen nuorisolain rikkomisen takia.

Syynä avustusten perumiseen oli PS-nuorten Twitter-tilillä julkaistu kuva ja saateteksti. Tummaihoisesta perhettä esittävän kuvan saatteeksi oli kirjoitettu kehotus äänestää perussuomalaisia EU-vaaleissa, “jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä”. Twiitin takana oli Toni Jalonen.

Ministeriö yrittää saada perittyä kymmenien tuhansien eurojen tukia takaisin vanhalta nuorisojärjestöltä, joka hakeutui keväällä konkurssiin. PS-nuorille ehdittiin maksaa tämän ja viime vuoden valtionavustuksista puolet, joita ministeriö nyt velkoo konkurssipesältä.

Leave a Reply