Presidentti Niinistö kommentoi Navalnyin tapausta: ”Kemiallisen aseen käyttö on järkyttävää”

Aiheesta on julkaistu hyvin lyhyet kommentit Tasavallan presidentin kanslian sivuilla otsikolla Tasavallan presidentin lausunto Aleksei Navalnyin tilanteesta.

– Huolta herättäviä uutisia Saksasta koskien Aleksei Navalnyitä. Kemiallisen aseen käyttö on järkyttävää. Koko kansainväliselle yhteisölle on tärkeää saada tapahtumista mahdollisimman perusteellinen selvyys, lausunnossa sanotaan.

Aleksei Navalnyita hoidetaan berliiniläisessä sairaalassa. Hänet lennätettiin sinne Venäjältä, jossa hän sairastui vakavasti. Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että Navalnyin tapauksessa on kyse hermomyrkyllä tehdystä murhan yrityksestä.

Myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on ottanut asiaan kantaa.

– Tuomitsemme kemiallisten aseiden käyttämisen kaikissa olosuhteissa. Vastuussa olevat tulee saattaa oikeuteen, Haavisto sanoo Twitterissä.

– Tieto Aleksei Navalnyin myrkytyksestä hermomyrkyllä on järkyttävä. Asiasta on saatava perusteellinen selvitys ja tekijät on saatettava vastuuseen, twiittasi pääministeri Sanna Marin (sd).

Aiemmin päivällä Saksan hallitus kertoi, että Navalnyista otetuista verinäytteistä oli löytynyt ”yksiselitteisiä todisteita”, jotka osoittavat miehen tulleen myrkytetyksi Novitshok-ryhmään kuuluvalla hermomyrkyllä.

Merkel sanoi Saksan odottavan selitystä Venäjältä.

Leave a Reply