Ruotsalaislääkärit ihmettelevät: flunssa leviää koronarajoituksista huolimatta

Ruotsissa ihmetellään syysflunssien leviämistä koronavirusrajoituksista huolimatta. Asiantuntijoiden mukaan rajoitusten pitäisi estää myös muiden hengitystieinfektioiden leviämistä. Näin ei näytä kuitenkaan olevan, Aftonbladet uutisoi.

Esimerkiksi Blekingessä on ollut poikkeuksellisen paljon sairaspoissaoloja flunssan takia.

– Vaikuttaa siltä, että nämä flunssavirukset ovat tarttuvampia kuin covid-19. Ne leviävät huolimatta hygieniaohjeista, eivätkä rajoitukset vaikuta niihin, Blekingen tartuntatautilääkäri Olof Blivik kuvaili BLT:lle.

Myös esimerkiksi Gävleborgin ja Tukholman alueella on havaittu samanlainen trendi. Gävleborgin tartuntatautilääkäri Lars Wesslén ei kuitenkaan usko, että flunssaa aiheuttavat virukset olisivat nyt tarttuvampia kuin uusi koronavirus. Hän on kuitenkin tilanteesta ymmällään.

– Olen pohtinut paljon, miten tämä on tapahtunut. Virukset tarttuvat samalla tavalla, joten myös tavallisten flunssien pitäisi vähentyä, kun pidämme etäisyyttä, Wesslén sanoi.

– Ja toisaalta, jos ihmiset ovat nyt rentoutuneet, myös covid-19-tapausten pitäisi olla kasvussa.

Tukholman alueen tartuntatautilääkärin Maria Rotzén Östlundin mukaan mahdollisia selityksiä on monia: tietynlainen immuniteetti uutta koronavirusta vastaan ja lisääntynyt testaaminen, joka tuo esille myös tavallisia flunssia.

Rotzén Östlundin mukaan on kuitenkin vaikea arvioida, onko flunssaa todellisuudessa tavallista enemmän liikenteessä, sillä varsinaista vertailukohtaa ei ole ja testaaminen voi tuoda esiin tapauksia, jotka tavallisina vuosina jäävät pimentoon.

Leave a Reply