Säpo: PKK hotar om våld för att samla in pengar

Säkerhetspolisen, Säpo, säger att den kurdiska gruppen PKK samlar in pengar i Sverige genom att hota folk. Sverige och flera andra länder tycker att PKK är en terrorgrupp.

Fredrik Hallström jobbar på Säpo. Han säger till Ekot att PKK samlar in pengar med hot om våld, och att det speciellt drabbar kurder som tvingas att betala.

– PKK bedriver en ganska våldsam insamling, vilket drabbar andra, företrädesvis kurder med hot om våld om inte pengarna samlas in.

Förra året dömdes en man för att ha hotat en annan man med pistol, för att få honom att ge 100 000 kronor till PKK. Det är det enda fallet som dömts hittills i Sverige. Susanna Trehörning jobbar också på Säpo med att förhindra terrorism. Hon säger till Ekot att domen inte stoppat PKK från att samla in pengar. Insamlingen av pengar har pågått i många år, och inte bara i Sverige.

– Det pågår fortlöpande och har gjort det under många år, både i Sverige och i andra länder.

Susanna Trehörning säger att det behövs mycket arbete och utredning för att bevisa att pengar går till terrorism i de här fallen.

– Ja, det krävs otroligt omfattande underrättelse- och utredningsarbete för att kunna kartlägga och i slutändan bevisa att det faktiskt handlar om terrorfinansiering.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.