Sosiaali- ja terveysministeri Pekonen: Mikään ei estä muuttamasta matkustusrajoituksia nopeastikin, etätyöhön hyvä pyrkiä myös ilman suositusta

Ministeriössä on viime viikot valmisteltu alueellisia rajoitustoimia, joita voitaisiin ottaa käyttöön tarvittaessa. Niistä keskustellaan hallitukessa.

Matkustusrajoituksia on mahdollista muuttaa myös useammin kuin kahden viikon välein, mikäli tarve tulee, sanoo Ylen aamussa vieraillut sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas).

– Jos tautitilanne pahenee, mikään ei estä hallitusta kiristämään tahtia. Päivittäin kuitenkin tarkastelemme asiaa ministeriössä, Pekonen sanoo.

– Mihinkään ei ole kirjoitettu sellaista sääntöä, että hallitus voisi antaa näitä rajoitustoimia aina [vain] kahden viikon välein.

Pekonen ei ota kantaa siihen, tulisiko Suomeen päästä riskimaista vain, mikäli suostuu tekemään koronavirustestin. Hänen mielestään tärkeintä on se, että tartunnan saaneita ihmisiä saadaan kiinni ja ulkomailta tulleet, testitulosta odottavat pysyisivät omaehtoisessa karanteenissa.

– Samaan aikaan haluaisin pohtia sitä, onko tarpeen matkustaa Suomesta ulkomaille, erityisesti näihin riskimaihin.

Pekonen sanoo koronatestaamisen kuuluvan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) vastuualueisiin, mutta kertoo, että testausta pyritään koko ajan parantamaan.

Hän on huolissaan siitä, että testejä on välillä jouduttu odottamaan päiviä, tuloksia jopa viikkoja. Pekosen mukaan hallitus haluaa, että tähän tulee muutos.

Toimihenkilöliitto Erto ehdotti viime perjantaina, että työntekijällä tulisi olla lakisääteinen oikeus etätyöhön, mikäli työ ei ole paikkaan sidottua, eikä järjestely aiheuttaisi työnantajalle kohtuutonta haittaa.

Pekonen pitää ehdotusta mielenkiintoisena ja näkee, että sitä tulisi pohtia.

Pekonen kehuu sitä voimaa, jolla suomalaiset ryhtyivät keväällä etätöihin.

Ylen heinäkuussa taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan noin joka neljäs suomalainen työikäinen on tehnyt työnsä kokonaan tai lähes kokonaan etänä. Yhä useampi koki, että haluaa jatkossa tehdä enemmän etätöitä.

– Sairaspoissaolot vähenivät ja hyvinvointi lisääntyi. Ne ovat aika hyviä mittareita, Pekonen sanoo.

– Pitäisin erittäin hyvänä sitä, että työpaikoilla voitaisiin paikallisesti sopia etätyöstä, vaikka meillä ei voimassa olekaan etätyösuositusta tällä hetkellä.

Hallituksen keväällä asettama etätyösuositus purettiin elokuun alussa. Myös sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi viime torstain koronatilannekatsauksessa, että etätyöhön tulisi pyrkiä, vaikka suositusta ei ole.

Pekosen mukaan rajoitustoimien purkupäätöksiä tehtiin keväällä vedoten sen hetkiseen tautitilanteeseen. Hän haluaisi, että työpaikoilla tehtäisiin omia riskiarvioita.

– Koronatartunnat eivät ole lisääntyneet paljon kaikkialla maassa. Ne [erot] ovat alueellisia. Yritysten olisi hyvä miettiä, onko niiden alueella paljon tartuntoja ja kannattaisiko siirtyä etätöihin.

– Tai sitten tehdä porrastetusti töitä – vaihdellaan sitä, ketkä ovat työpaikalla ja ketkä etänä. Tämä vähentää sitä julkista liikennettä.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on valmisteltu alueellisia rajoituksia ja suosituksia muutaman viikon ajan. Niitä voitaisiin ottaa käyttöön mahdollisesti tautitilanteen niin vaatiessa. Keinoista keskustellaan hallituksen kanssa ja niistä kerrotaan heti, kun on valmista.

Sisäministerin kanssa samoilla linjoilla maskeista

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) tviittasi eilen oman maskisuosituksensa. Hänen näkemyksensä mukaan maskia tulisi, mikäli etäisyyttä muihin ihmisiin ei ole mahdollista pitää.

Aino-Kaisa Pekonen on samaa mieltä Ohisalon kanssa.

– On hyvä suojata muita kanssakulkijoita, erityisesti, kun on kyse sisätiloista.

Samansuuntaista on uumoiltu myös THL:n valmistelemasta maskisuosituksesta, jonka odotetaan tulevan julki mahdollisesti tällä viikolla.

Turku antoi viime viikon lopulla oman maskisuosituksensa joukkoliikenteeseen.

Leave a Reply