Suora lähetys: Monet asiat yhä auki, budjettiriihi venymässä keskiviikkoon – viisikko tapaa kello 10

Tiistai käynnistää hallituksen budjettiriihen toisen päivän neuvottelut. Valtioneuvoston mukaan hallituksen oli määrä saapua Säätytalolle kello 9.30, mutta aloitusaikaa on siirretty kello 10:een. Tällöin tapaa hallituksen johtoviisikko.

Kun eilen maanantaina neuvottelut päädyttiin käymään vain hallituksen viisikon ja valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk) kesken, pääsee tänään tiistaina keskusteluihin mukaan koko pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus.

Marin on jo aiemmin kertonut varanneensa kalenteristaan tilaa myös keskiviikolla, mikäli neuvotteluasetelmat menevät tänään niin solmuun, ettei sopuun päästä.

Suurennuslasin alla ovat etenkin hallituksen työllisyyskeinot. Budjettiriihessä on ollut määrä tehdä päätökset 30 000 lisätyöllisestä. Kaikissa hallituspuolueissa on kuitenkin tähän mennessä myönnetty, että alkuperäiseen 75 prosentin työllisyystavoitteeseen ei tällä vaalikaudella päästä.

Työllisyystoimien suhteen neuvottelut ovat IS:n tietojen mukaan ”yhä kovin kesken”, vaikka kokonaisuus alkaa hahmottua ja asioissa on edistytty.

Eläkeputken poistosta ei kuitenkaan odoteta IS:n tietojen mukaan päätöstä vielä syksyn riihessä, mutta valmistelu eläkeputkesta on käynnistymässä. Hallituksella onkin toive, että myös työmarkkinajärjestöt kykenisivät pohtimaan joitakin työllisyyskokonaisuuden osia, kuten eläkeputken poistamista yhdessä.

Myös ilmastotoimista odotetaan kovaa vääntämistä. Tästä kokonaisuudesta voi olettaa syntyvän vähintään yhtä kovaa vääntöä kuin työllisyystoimista, etenkin keskustan ja vihreiden välillä, IS:lle arvioidaan.

Vihreät haluaa edetä ilmastotoimissa puolueiden yhteistä kompromissinäkemystä nopeammin. Keskustan mielestä jo ennestään vaikeassa taloudellisessa tilanteessa ei tulisi kuitenkaan lisätä yritysten verorasitusta entisestään.

Marin: Puolueilta tarvitaan nyt ratkaisuhalukkuutta

Pääministeri Sanna Marinin (sd) sanoi viisikon jatkavan valtiovarainministeri Matti Vanhasen kanssa nyt siitä, mihin he eilen kello 23 jäivät. Neuvotteluja jatketaan kuusikon voimin, koska ratkaistavana on vielä poikkeuksellisen hankalia asioita. Koko hallitus kutsutaan koolle vasta, kun niitä on pienemmällä porukalla saatu ratkaistua.

–Meillä on vielä poikkeuksellisen hankalia asioita kesken.

Marin puhui muutamista hankalista asioista isossa kokonaisuudessa ja arveli riihen venyvän keskiviikkoon. Marin oli jo etukäteen putsannut kalenterinsa tyhjäksi huomiselta.

-Oli odotettua, että hankaluuksia tulee, mutta onneksi asioissa on myös edetty.

Marin ei halunnut otaa kantaa yksittäisten asioiden etenemiseen. Pääministeri painotti, että eri puolueilta tulee nyt löytyä ratkaisuhalukkuutta.

Säätytalolle odotetaan vielä keskustan puheenjohtajaa Annika Saarikkoa ja valtionvarainministeri Matti Vanhasta. Vastavalitulla puheenjohtajalla on nyt budjettiriihessä näytönpaikka omilleen.

Leave a Reply