Svenska ambassaden i Irak satt i brand

Flera hundra personer har stormat den svenska ambassaden i Iraks huvudstad Bagdad och satt eld på den. Ambassadpersonalen befinner sig i säkerhet, uppger UD.

På flera videoklipp i sociala medier ses personer klättra upp på ambassadens balkonger, sätta eld på flaggor, vifta med koraner och skrika. I gryningen hade säkerhetsstyrkor och vattenkanoner satts in och rök steg från byggnaden. Ögonvittnen uppger för Reuters att flera hundra personer ska ha varit delaktiga i våldsamheterna.

Ingen ska vara fysiskt skadad

UD säger till SVT Nyheter att man är underrättad om situationen.

”Vår ambassadpersonal befinner sig i säkerhet och UD står i löpande kontakt med dem. Vi fördömer alla attacker på diplomater och personal från internationella organisationer. Attacker mot ambassader och diplomater utgör ett allvarligt brott mot Wienkonventionen. Irakiska myndigheter bär ansvaret för att skydda de diplomatiska beskickningarna och diplomatisk personal.”

Ambassaden stormades nyligen

Stormningen kommer efter det att polisen beviljat tillstånd för en allmän sammankomst där en person avser att bränna en koran utanför Iraks ambassad i Stockholm på torsdagen.

Enligt Reuters ska våldsamheterna vid ambassaden ha föregåtts av att anhängare till den populistiske och inflytelserike shiamuslimske ledaren Moqtada al-Sadr manat till protester via en Telegram-kanal.

– Det verkar röra sig om ett hundratal personer i nuläget men vi får se om det växer under dagen. I juni demonstrerade flera hundratusen i Bagdad och andra städer efter koranbränningen då, säger SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia.

Även den 29 juni stormades ambassaden efter att Moqtada al-Sadr manat till protester.

Irak fördömer också

Iraks utrikesdepartement tar avstånd från händelserna.

”Utrikesdepartementet fördömer i starka ordalag handlingen där Sveriges ambassad i Bagdad sattes i brand”, säger man i ett uttalande.

Man lovar att en brådskande utredning ska göras.

– Gemene man i Irak kanske inte bryr sig så mycket om det här. Men för dem som bryr sig så ser man koranbränningarna som en grov kränkning. Man förstår inte hur det kan rymmas i yttrandefriheten och det sticker också i ögonen när de ser bilderna på hur polisen står och tittar på. De förstår inte hur det funkar i Sverige, säger Gilda Hamidi-Nia.
Source – SVT Nyheter

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.