Sveriges evakueringsarbete i Kabul är avslutat

Sveriges evakueringsarbete i Kabul är avslutat

Sverige har under fredagen avslutat evakueringsarbetet i Afghanistan. Totalt 1 100 människor har evakuerats av Utrikesdepartementet. Vid lunchtid på fredagen fanns ingen svensk personal kvar i landet.

Under fredagen höll regeringen en pressträff om läget i Afghanistan. Utrikesminister Ann Linde (S) inledde med att fördöma torsdagens terrordåd.

Gårdagens terrorattacker riktade mot oskyldiga civila människor visade på den råa grymhet som amerikanska soldater, som kunde inte fasta fred i Kabul.

Ingen svensk personal finns kvar på Kabuls flygplats, uppger Linde. Utrikesdepartementets diplomater, säkerhetsoperatörer, poliser från NOA och Försvarsmaktens specialförband har evakuerats ut ur landet.

Drygt 1 100 människor har evakuerats av UD. Det innefattar samtliga av ambassadens lokalanställda med familjer, alla lokalanställda vakter med familjer och fler än 500 svenskar.

– Vi har mot alla odds också lyckats evakuera några tidigare anställda med familjer som arbetade för den svenska Isaf-styrkan fram till den 31 december 2014, och vi har också evakuerat några kvinnorättsaktivister, journalister och EU-anställda med familjer, säger Linde.

– Vi har samtidigt inte nått ambitionen att evakuera ännu fler. Anledningen till det är bland annat att talibanerna stoppat personer vi fått fram ända till flygplatsen, säger Ann Linde och lägger till att hon är stolt över svenska diplomater och andra utsända.

Utrikesminister Ann Linde.
Utrikesminister Ann Linde. Foto: Henrik Montgomery/TT

Även försvarsminister Peter Hultqvist (S) deltog på fredagens presskonferens.

– Två svenska Herculesplan inklusive en flygsäkerhetsstyrka har arbetat intensivt i regionen och varit ett avgörande stöd för att genomföra evakueringen. Försvarsmakten har bidragit med ett brett stöd i insatsen, säger Hultqvist.

Han säger att Försvarsmaktens insats varit en förutsättning för att så många kunnat flygas ut ur landet. Han riktar ett tack till Försvarsmaktens personal.

– Arbetet har pågått dygnet runt i en mycket svår miljö, detta har varit en stor och oerhört komplex evakuering, säger Hultqvist och lägger till att arbetet med att identifiera lokalanställda kommer att fortsätta trots att evakueringsinsatsen nu avslutas.

Försvars­maktens insats­chef Michael Claesson var också med på pressträffen, han sade att han är stolt över Försvarsmaktens arbete och tackade all personal.

– Vi har opererat och flugit i ett område där hotbilden legat på högsta nivån och det säger en hel del om personalens beslutsamhet och höga ambition att genomföra operationen för att så många som möjligt ska kunna evakueras, säger han och fortsätter:

– Försvarsmaktens goda internationella samarbete har varit en förutsättning.

Migrations­verkets general­direktör Mikael Ribbenvik berättar att Sverige tagit emot 612 flyktingar från Afghanistan hittills och att 75 procent av dem är kvinnor och barn. Migrationsverkets arbete förflyttas nu till Sverige.

– Vi har jobbat på olika ställen i världen, men nu fokuseras arbetet på ett ankomstcenter på Arlanda. Stämningen där är lugn, människor där är både lättade och förtvivlade, säger Ribbenvik.

Migrationsverket kommer att fortsätta i samarbete med andra myndigheter och FN.

– Bara för att flygplatsen stänger nu betyder inte det att listorna vi jobbar med kommer stängas. Vi kommer arbeta på andra sätt för att fullfölja det här uppdraget, säger Ribbenvik.

1 Comment


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.