Sveriges socialdemokratiska utrikesminister, Ann Linde, har åkt till Moskva för att träffa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Under förmiddagen höll de en gemensam pressträff.
Aleksej Navalnyj en het fråga
Ann Linde åkte dit med anledning av att Sverige är ordförandeland i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Det hon ville diskutera var främst behandlingen av politikern Aleksej Navalnyj som man från OSSE:s sida menar är felaktig.
Aleksej Navalnyj ställdes i dag inför rätta för att han brutit mot inställelseorder som han fått i en tidigare rättegång som rörde förskingring. Han dömdes till villkorligt fängelsestraff men anses ha avvikit. Själv menade han att det var svårt att infinna sig då han låg förgiftad, något han också beskyllt den ryska regeringen för. Rättegången har orsakat protester och i Moskva greps minst 112 demonstranter, uppger Svt.
Medias vinkling
Hade protesterna ägt rum i USA så hade gammelmedia talat om statskupp, men när de nu äger rum i Ryssland blir vinklingen den motsatta. Ryssland griper demonstranter för att Ryssland är dumma.
Just medias hantering är egentligen det mest intressanta i detta statsbesök. Det är ingen giganternas kamp där Ann Linde möter Sergej Lavrov. I Svenskspråkig media har man lyft fram hur Ann Linde ska läxa upp ryssarna. Under presskonferensen lät det däremot mycket mera vänskapligt.
Såväl Linde som Lavrov kallade samtalen för konstruktiva. Lavrov betonade att man från Rysslands sida kommer att fortsätta bekämpa terrorism, trafficking och Covid-19. Lite i förbifarten nämnde Linde, i slutet av sitt inledande tal, att hon också kritiserat hanteringen av Aleksej Navalnyj.
Den hårda tonen som svenskspråkig media gett sken av såg vi ingenting av. Det är nästan så man kan tro att gammelmedia vill måla upp en bild av Ann Linde som en handlingskraftig minister, en bild som hon dock själv raserade.
Behandling av oliktänkande
Att Ann Linde åker till Moskva för att uttrycka oro över hur Ryssland behandlar oliktänkande är naturligtvis ett spel för gallerierna. Samtidigt jobbas det i Sverige med att ta fram lagförändringar för att kunna förbjuda oppositionella organisationer i Sverige. Det talas öppet om att förbjuda “nazistiska organisationer” sedan nuvarande lagstiftning visat sig inte vara förbjudande nog.
Samtidigt sitter regeringsrepresentanter och kallar Sverigedemokraterna för nazister och antyder att Moderaterna och Kristdemokraterna också är det. Vi kan alltså vara inte allt för långt ifrån att få förbud mot några av Sveriges största partier.
Därtill kan man påminna om behandlingen av exempelvis gatukonstnären Dan Park som dömts för hets mot folkgrupp otaliga gånger för sina små samhällskommentarer i offentligheten.
Socialdemokraternas behandling av oliktänkande lämnar mycket att önska såväl i dag som historiskt. Så nog gjorde hon rätt som snarare tycks ha haft en trevlig stund med Rysslands utrikesminister än framfört kritik.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.