Svidande kritik mot Joe Biden efter Afghanistantalet

Svidande kritik mot Joe Biden efter Afghanistantalet

USA:s president Joe Biden höll sitt kanske viktigaste tal hittills då han bestämt försvarade tillbakadragandet från Afghanistan. Men han får kritik från flera läger, inte minst från oppositionen. Inte ens bland demokraterna finns någon vilja att rusa till Bidens försvar.

”I månader har Biden och hans administration lovat att tillbakadragandet inte skulle bli kaotiskt. Joe Biden är inkompetent som överbefälhavare, USA och världen är osäkrare på grund av honom. Joe Biden måste avgå”, säger Republikanernas ordförande Ronna McDaniel i ett uttalande.

Från samma håll haglar liknande kritik, bland annat från partiets ledare i senaten, Mitch McConnell, som i ett tal säger att Biden har ”skapat en humanitär kris och stärkt terroristerna”. Hans ledarkollega i representanthuset, Kevin McCarthy twittrar själv och delar andras inlägg i samma anda.

Även om tillbakadragandet är ett beslut från Donald Trumps tid – vilket Biden betonade i sitt tal – är det blodiga och omvittnat stressiga tillbakadragandet ett tillfälle för oppositionen att plocka poäng inför både mellanårsvalet nästa år och kommande presidentval. Svidande kommentarer kommer dock även från personer som inte nödvändigtvis har politiska skäl.

”Besviken och äcklad att president Biden säger ’detta hade inte kunnat göras på ett mer välordnat sätt’”, twittrar Megan McCain, dotter till nyligen avlidna senatsprofilen John McCain och nära vän till familjen Biden. ”Det här är lika kaotiskt som Trump, fast på ett annat sätt” fortsätter hon, ”det här är extremt svårt för mig att säga… jag känner inte igen den här mannen”.

Också från Bidens egna led kommer negativa reaktioner på både tillbakadragandet och talet. Representanthusledamoten Dean Phillips, som också sitter i utrikesutskottet, säger exempelvis till NPR att hans stab har varit generade över hur illa samordnat tillbakadragandet varit och att han själv fått mer information från sina medarbetare än från Vita huset.

– Det har inte varit mycket kommunikation. Det har inte varit mycket samarbete. Det är en källa till både förvirring och besvikelse, säger Dean Phillips.

Att Biden inte svarade på pressens frågor efter sitt tal har också kritiserats av många, även utomstående kommentatorer. Guardians Washington-chef David Smith beskriver det 19 minuter långa anförandet som ett försvarstal renons på detaljer om hur det genomförts.

”Han förklarade högtidligt att ’the buck stops with me’, men han pekade finger åt andra håll, även mot afghaner som han anklagat för att sakna stridsvilja. Det var väldigt lite ånger, ödmjukhet eller gråskalor”, skriver Smith om det uttryck som Biden upprepat flera gånger för att uttrycka ansvarstagande.

CNN konstaterar att i princip ingen av kongressens demokrater skyndat till Bidens försvar, utan snarare tagit avstånd från honom tills vidare. ”Jag vill ha svar på frågorna”, säger exempelvis representanthusledamoten Debbie Dingell avvaktande och senatorn Ben Cardin säger att Biden borde ha haft bättre beredskap för talibanernas maktövertagande och en mer ordnad evakueringsprocess.

Afghanistanfrågan kommer sannolikt att prägla representanthusets debatt om försvarsbudgeten om närmare 6,5 biljoner kronor på onsdag. Av försvarsutskottets 31 demokrater finns flera som riskerar att bli utröstade i nästa års mellanval och därmed ser Republikanerna goda möjligheter att få majoritet för alla justeringar de yrkat på.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.