Tänään juhlitaan Suomen itsenäisyyspäivää

Itsenäisyyspäivää juhlitaan tänään perinteisesti arvokkaissa tunnelmissa, mutta koronarajoitukset vaikuttavat tapahtumiin monin tavoin.

Lipunnosto aloittaa päivän juhlallisuudet

Itsenäisyyspäivän vietto Helsingissä alkaa perinteisellä lipunnostolla Tähtitorninmäellä. Voit katsoa tilaisuuden suorana klikkaamalla tämän artikkelin ylimmäistä kuvaa.

Perinteisen itsenäisyyspäivän lippupuheen pitää tänä vuonna eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen. Kuorolaulusta vastaa Viipurin lauluveikkot ja lipun nostosta NMKY:n Rastipartio. Viime vuonna valtakunnallinen itsenäisyyspäivän lipunnosto järjestettiin Hämeenlinnassa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun vuodesta 1957 lähtien yhtäjaksoisesti järjestetty tapahtuma pidettiin Helsingin ulkopuolella.

Väkeä alkaa kerääntyä Helsingin Tähtitorninmäelle

– Täällä on tullut käytyä kymmeniä vuosia, Petri Virala kertoo.

Viime vuonna, kun tapahtuma siirtyi Hämeenlinnaan, juhlallisuuksia seurattiin tv:stä. 

– Harkitsimme, pitäisikö lähteä varta vasten paikan päälle katsomaan, Kari Virala naurahtaa.

Seuraamme itsenäisyyspäivän tapahtumia, tervetuloa mukaan!

Hyvää itsenäisyyspäivää! Suomi täyttää tänään 104 vuotta, ja seuraamme tässä artikkelissa päivän ohjelmaa aamusta iltaan. Luvassa on perinteisiä juhlallisuuksia, joista moniin koronatilanne on kuitenkin vaikuttanut.

Esimerkiksi itsenäisyyspäivän paraati Lahdessa jouduttiin perumaan. Yle Areenasta on kuitenkin katsottavissa tallenne vuoden 2019 paraatista Tampereella ja vuodelta 2018 Mikkelistä.

Perinteinen presidentinlinnan juhlavastaanotto on sekin peruttu.

Juhlatunnelmia on silti luvassa, sillä Ylen Linnan juhlat -lähetyksessä illalla keskustellaan presidenttiparin ja suomalaisten kanssa. Lähetyksessä huomioidaan korona-aikana ansioituneita henkilöitä sekä veteraaneja ja lottia.

Myös Linnan juhlien ennakko- ja jatkolähetykset esitetään Ylen kanavilla. Kohti Linnan juhlia alkaa kello 15, Linnan jatkot kello 20.45. Verkossa ohjelmassa ovat myös Linnan juhlien Sohvabileet kello 16–20.45, joihin voi osallistua chatissa.

Myös Tuntematon sotilas esitetään tänäkin itsenäisyyspäivänä, elokuva alkaa TV1:llä kello 13.20. Katso täältä lisätietoja päivän ohjelmatarjonnasta.

Linnan juhlien pukuloistoa vuosikymmenien varrelta voi ihailla tästä Elävän arkiston artikkelista. Viime vuoden poikkeuksellisten Linnan juhlien kohokohdat ovat myös yhä nähtävillä Ylen sivuilla.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.