Ungdomar på Styrsö kastade sten mot ukrainska flyktingbarn på sommarläger

Göteborg I helgen påbörjades ett sommarläger för ukrainska flyktingbarn på Styrsö. Målet är att de i tio dagar ska få tid att rehabilitera sig och bearbeta sina upplevelser från kriget. Men den andra dagen kom ett tiotal ungdomar körandes på mopeder. De kastade sten och ropade ”åk hem” på ryska.

Sommarlägret, som är ett initiativ från organisationen Help Ukraine Gothenburg, inleddes i helgen på Styrsö i Södra skärgården. Under tio dagar ska ukrainska flyktingbarn få tid för återhämtning i form av terapeutiska aktiviteter, lekar och workshops.

Men under lägrets andra dag ska ett tiotal ungdomar valt att göra vad de kunde för att förpesta tillvaron för barnen. Vid ett flertal tillfällen ska de närmat sig och ropat ”åk hem till Ukraina” på ryska.

– Sista gången vid 00-tiden var de där och kastade stenar på fönstret. Då gick två pedagoger ut som är från Ukraina och försökte samtala men de fick samma svar. Tjejerna hade med sig telefonerna och sa att de skulle filma och sen polisanmäla, säger Katja Blank, grundare av Help Ukraine Gothenburg.

Bromskloss i processen

Enligt Katja Blank så pågick verbala påhopp under dagen men det var under den sista händelsen som det kastades stenar.

– Vi har sett att det är en stor mening med att barn får åka utomlands under en viss period för att få vila ut och andas in en ny luft och inte avbrytas av flyglarmet hela tiden. Det betyder mycket att få andrum och det är det som har blivit stört i det här momentet, säger Katja Blank.

Barnen på lägret är mellan 9–14 år och första gången de blev verbalt påhoppade var de ute och lekte.

– Det är tråkigt för man försöker komma nära och skapa en trygg plats och visa att det finns massa kärlek runt omkring. Men det har gått bra, vi haft långa samtal både om rädslor och att de är skyddade. Barn repar sig. Det är mest en bromskloss i vår process till att hitta det här lugnet, säger Katja Blank.

Identifierade ungdomarna

Enligt Katja Blank var ungdomarna maskerade men med hjälp av bilderna som pedagogerna tog kunde ungdomarna identifieras.

– På ön finns det en hel del äldre damer och herrar som ställde upp som volontärer. På morgonen kunde de snabbt identifiera dessa pojkar som var i närheten. Man valde senare att kontakta föräldrarna och gick ut med information om att detta har hänt. Sen gjorde man en polisanmälan på det, säger Katja Blank.

Fotbollsföreningen Styrsö BK hjälper till på lägret med volontärer som bland annat handlar mat åt deltagarna. På sin Facebooksida tar de kraftigt avstånd från agerandet och kallar det för avskyvärt.

”Att ett fåtal tar sig rätten att bete sig som grottmänniskor skvätter givetvis även på de flertalet ungdomar som sköter sig”, skriver föreningen.

Christer Carlsson är en av volontärerna. Efter händelsen har han och andra volontärer gått till lägret och bett om ursäkt för ungdomarnas agerande.

– Vi gick ner och pratade med dem och så satt vi där och skämdes. Det kändes skit och det blir omvänt att de som vi skulle hjälpa fick ägna sig åt att trösta oss. Det var våra egna ungdomar som gjorde det, det var Styrsökillar.

Hur vet du det?

– Det var bara att titta på filmen.

Polisanmälde

Nu vill volontärerna säkerställa att de ukrainska barnen får det lugnt framöver.

– Vi är nere varje kväll, vi har satt vakter och går runt vid huset och har koll på om mopederna är runt och kör. Ingenting har hänt efter i lördags, säger Christer Carlsson.

Då ungdomarna gick att identifiera har volontärerna anordnat ett möte med dem på torsdag. Volontärerna har även polisanmält händelsen.

– Vi har ringt och polisanmält men hur den anmälan ser ut, det vet jag inte riktigt. Vi hoppas att polisen kommer ut och hjälper oss lite och snackar med ungdomarna.

Utredningen nerlagd

Victor Björnerås är gruppchef för utredarna på polisen. Enligt honom lades utredningen ner ganska omgående.

– Det lades ner av polisens kontaktcenters förundersökningsledare så det nådde aldrig oss då det saknas spaningsuppslag. Vi har inga uppgifter på vilka det kan vara som ligger bakom och så kom anmälan in så pass sent, säger han.

Enligt de jag pratat med finns det bilder, är det något som ni tagit del av?

– Det är ingenting som vi fått. Men vad man kan göra om en utredning läggs ner så kan man ju höra av sig och berätta att man har bilder så kan man ta upp ärendet igen.

3 Comments
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.