WHO:n asiantuntija vertaili Ruotsin ja Uuden-Seelannin korona­strategioita – tästä syystä maailman pitäisi valita Ruotsin malli

Maailman terveysjärjestön asiantuntija, professori David Nabarron mukaan on pyrittävä siihen, että viruksen kanssa voidaan elää yhteiskuntia sulkematta.

Maailman terveysjärjestö WHO:n asiantuntija, professori David Nabarro kehottaa Uutta-Seelantia ottamaan mallia Ruotsin koronastrategiasta. Aftonbladet uutisoi Nabarron sanoneen radio-ohjelma Magic Talkin haastattelussa, että koko maailman tulisi tehdä samoin.

– Näemme, että ulkonaliikkumiskiellot ja muunlaiset liikkumisrajoitukset iskevät rajusti ihmisten toimeentuloon, etenkin köyhiin. Covid vahingoittaa köyhiä koko maailmassa, Nabarro sanoo ohjelmassa lehden mukaan.

Kovien rajoitusten sijaan Uuden-Seelannin ja muiden maiden tulisi katsoa, miten Ruotsissa toimitaan, asiantuntija neuvoo. Hänen mukaansa tavoitteena täytyy olla tulevaisuudessa, että viruksen kanssa voidaan elää sulkematta yhteiskuntia.

Uusi-Seelanti on saanut paljon maailmanlaajuista julkisuutta maan tehokkaasta tavasta torjua virusta. Maassa ei todettu 102 päivän aikana yhtäkään uutta tartuntaa. Elokuussa tartuntojen määrät alkoivat jälleen nousta. Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern reagoi taas nopeasti ja kuun puoleen väliin mennessä koko Aucklandin kaupunki oli karanteenissa. Maa päätti myös lykätä parlamenttivaalejaan. Rajoituksia puretaan jonkin verran maanantaista alkaen.

Nabarron mukaan jatkuva yhteiskunnan sulkeminen ja avaaminen ei kuitenkaan ole pitkällä aikavälillä hyvä strategia.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern on saanut paljon maailmanlaajuista huomiota, koska Uusi-Seelanti on pärjännyt hyvin koronan vastaisessa taistelussa.
Kuva: Guo Lei / Xinhua / Zuma / MVphotosNabarron mukaan Ruotsista ei tulisi ottaa mallia aivan kaikessa. Hän muistuttaa, että maalla on ollut isoja ongelmia vanhustenhoidossa. Asiantuntijan mukaan tulevaisuudessa virusta vastaan tulee taistella niin, että jokainen ottaa vastuuta omasta käytöksestään. Siihen vaaditaan poliittista keskustelua ja vastavuoroista luottamussuhdetta hallituksen ja väestön välillä.
Ruotsi on kamppaillut pandemiaa vastaan muista maista poikkeavalla strategialla. Maassa on todettu lähes 6 000 koronakuolemaa.

Leave a Reply