Yksikään ei ole kieltäytynyt koronatestistä Venäjän rajalla, kun sakon uhka tuli voimaan – kaksi kuukautta sitten puolet rajanylittäjistä sanoi ei

Positiivisten näytteiden määrä Vaalimaan raja-aseman koronatesteissä on Kymsoten mukaan vähentynyt.

Viime viikolla Vaalimaalla ei ollut yhtään ja tällä viikolla yksi positiivinen koronatestinäyte.

Myös rajanylittäjien suhtautuminen koronatestiin on Kymsoten mukaan muuttunut myönteisemmäksi.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki viime viikolla niin sanotun massapäätöksen maahantulijoiden pakollisesta terveystarkastuksesta. Tarkastuksen osana voidaan ottaa myös koronavirustesti.

Pakolliset terveystarkastukset Vaalimaan raja-asemalla alkoivat viime torstaina. Vielä tammikuun lopussa noin puolet rajanylittäjistä kieltäytyi testistä.

– Avin määräyksen jälkeen ei kieltäytyjiä ole ollut. Kaikki, joilla ei ole ollut esittää ennakkotodistusta, ovat suostuneet koronatestaukseen, Kymsoten turvallisuuspäällikkö Jarno Rämä kertoo tiedotteessa.

Pakollisesta terveystarkastuksesta kieltäytymisestä voi avin mukaan seurata sakko tai enimmillään kolmen kuukauden vankilarangaistus terveydensuojelurikkomuksesta.

Tarkastukset jatkuvat huhtikuulle

Torstaina aluehallintovirasto päätti, että pakollisia terveystarkastuksia jatketaan huhtikuun loppuun asti.

Pakollisia terveystarkastuksia tehdään myös Helsingin satamissa ja Helsinki-Vantaan lentokentällä. Pakolliset terveystarkastukset alkavat myös Nuijamaan raja-asemalla.

Terveystarkastuksessa maahantulijalta pyydetään todistus negatiivisesta koronavirustestistä, joka on otettu kolmen päivän sisällä. Myös todistus puolen vuoden sisällä sairastetusta koronataudista hyväksytään, mikäli se on luotettava. Tällöin saapuja välttyy lähtökohtaisesti koronavirustestiin menemiseltä heti maahantulon jälkeen.

Kymsoten mukaan koronatestejä tehdään Vaalimaan raja-asemalla 75 prosentille matkustajista. Rajanylittäjistä 20 prosenttia esittää ennakkotestitodistuksen. Viisi prosenttia liikenteestä on läpikulkua Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

2 CommentsComments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.