Ero­aalto reservistä johti yllättävään tilanteeseen: Siviilipalvelus­johtaja ihmettelee, mitä kaikille eroajille tehdään

Helmikuun aikana puolustusvoimien reservistä eronneiden määrä on noussut niin suureksi, ettei kaikille tahdo riittää vapaita paikkoja siviilipalvelus­velvollisten täydennyskoulutukseen.

Reservistä eroavien aalto käynnistyi helmikuun alussa, kun puolustusministeri Antti Häkkänen (kok) kertoi Kyrönmaa-lehdelle ryhtyvänsä toimiin, ettei reservistä voisi enää erota.

Myöhemmin ministeri pehmitteli puheitaan ja kertoi, ettei reservistä eroamista estäviä toimia nyt edistetä.

Tänä vuonna reservistä on eronnut yhteensä 1 435 reserviläistä, joista 1 200 helmikuun aikana. Viime vuonna reservistä eronneita oli 1 650.

Puolustusvoimien reservistä eroava henkilö siirtyy siviilipalvelus­velvolliseksi. Hänen täytyy suorittaa viiden päivän täydennys­palveluskoulutus, jossa käsitellään samoja asioita kuin siviilipalvelus­velvollisten koulutuksessa.

Reservistä eroava henkilö voi hakea paikkaa itselleen sopivaan koulutukseen eli täydennys­palveluserään, jos siellä on tilaa. Jos hän ei itse esitä toivetta, siviilipalvelus­keskus määrää hänelle palveluserän. Se on määrättävä 12 kuukauden sisällä hakemuksen hyväksymisestä.

Nyt eronneiden määrä on niin suuri, että tämän vuoden koulutukset ovat paljolti täyttyneet. Jäljellä on vain vähän vapaita paikkoja.

Siviilipalveluskeskuksen siviilipalvelus­johtaja Mikko Reijosen mukaan tälle vuodelle on 44 täydennyspalvelus­koulutusta, joissa on vapaana enää kolmisenkymmentä paikkaa.

Ensi vuodelle on merkitty noin 30 koulutusta, joista kuusi on jo täynnä.

Reijosen mukaan noin 600:lla reservistä eronneella ei ole tällä hetkellä paikkaa täydennys­palveluseriin.

Tänä vuonna järjestettävistä koulutuksista noin puolet toteutetaan Siviilipalvelus­keskuksessa Lapinjärvellä. Toisen puolen järjestäjinä toimivat hankinta­kilpailutuksen kautta valitut toimijat kuten Pelastusopisto Kuopiossa ja Merenkulkualan turvallisuus­koulutuskeskus Meriturva Lohjalla.

Yksittäisessä koulutus­erässä on noin 30 paikkaa. Siviilipalvelus­keskus järjestää myös suurempia eriä, joihin voidaan ottaa jopa 90 henkeä.

Reijosen mukaan lisä­koulutuksia yritetään järjestää.

Hänen mukaansa viime viikolla avattiin yksi uusi erä lokakuulle. Huhtikuun loppupuolelle ollaan avaamassa yksi erä, joka tulee haettavaksi lähiaikoina.

Reijonen kuitenkin arvioi, että tälle vuodelle koulutuksia ei enää pystytä lisäämään kovin paljon. Ulkopuolisilta toimijoilta voidaan ehkä hankkia yksittäisiä eriä. Mahdollisesti myös koulutuserien paikkamäärää voidaan lisätä.

”1 200 helmikuussa tehtyä täydennys­palvelushakemusta ehdottomasti vaatii sitä, että ensi vuodelle suunnitellaan sellainen määrä koulutusta, mikä kattaa tarpeen.”

Jos koulutukseen pääsy vie aikaa, missä vaiheessa henkilö siirtyy reservistä siviilipalvelus­velvolliseksi?

”Kun puolustusvoimien aluetoimisto on käsitellyt täydennyspalvelus­hakemuksen, silloin hän on vapautettuna reservin tehtävistä myös poikkeusolojen aikana. Vaikka ei olisi ehtinyt käydä koulutusta. Tämä lakikohta muuttui 2019. Aiemmin tuli olla suoritettuna viiden päivän täydennyspalveluskoulutus”, Reijonen kertoo.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.