HHybridisodankäynnin isänä pidettyyn Valeri Gerasimoviin liitetään lännessä jo legendaariseksi muuttunut käsite nimeltä ”Gerasimovin doktriini”. Brittitutkija Mark Galeotti on pyytänyt anteeksi sitä, että hän tuli vahingossa auttaneeksi Vladimir Putinin luottokenraalin tällaiseen maineeseen.
Mies lännen vastaisen hybridisodankäynnin, tunnuksettomien ”pienten vihreiden miesten”, pehmeiden ja kovien peiteoperaatioiden sekä salakavalan informaatiovaikuttamisen takana.
Tällaisessa maineessa on Venäjän asevoimien komentaja, kenraali Valeri Gerasimov, jonka tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi keskiviikkona Mäntyniemessä.
Puhutaan jopa ”Gerasimovin doktriinista”, jonka väitetään pitävän sisällään Venäjän nykyisen sodankäyntitavan ja -opin hybridisodankäynteineen.
Kaikesta tästä Gerasimov toki tietääkin ja hän on ollut osittain siihen vaikuttamassa, mutta mitään omaa doktriinia hän ei ole kuitenkaan luonut, sanovat sekä länsimaiset että venäläiset tutkijalähteet.
Tosiasiassa termi ”Gerasimovin doktriini” lähti lentoon jo vuonna 2013 brittitutkija Mark Galeottin artikkelista, jota Galeotti on sittemmin pyytänyt anteeksi useammassakin kirjoituksessaan.
– Olen pahoillani siitä, että tulin luoneeksi ”Gerasimovin doktriinin”. Siinä on yksi ongelma: sitä ei ole olemassa, Galeotti kirjoitti Foreign Policyyn vuonna 2018.
Galeotti kertoo, että termi sai alkunsa, kun hän kommentoi vuonna 2013 omassa blogissaan Gerasimovin pitämää puhetta.
Lukijoita houkutellakseen Galeotti kertoo laittaneensa tuolloin otsikkoon lainausmerkkeihin sanaparin ”Gerasimovin doktriini”, vaikka varsinaisessa artikkelissa hän sen jälkeen todisteli, että sellaista ei ole olemassakaan.
Lennokas otsikko lähti kuitenkin elämään omaa elämäänsä. Lännen yllättänyt Krimin valtaus keväällä 2014 sinetöi lopullisesti sen, että Venäjän nykyisin suosimasta hämäävästä ja aggressiivisesta sodankäyntitavasta ryhdyttiin puhumaan Gerasimovin doktriinina.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.