Oslon katedraalissa pidetään muistojumalanpalvelus Anders Behring Breivikin 77 uhrille. Norjan pääministeri Erna Solberg pitää puheen, ja kuningasperhe laskee seppeleen uhreille.
Tuomiokirkossa muistojumalanpalvelus kello 12
Oslon tuomiokirkossa pidetään uhrien muistojumalanpalvelus kello 12 Suomen aikaa.
Tuomiokirkon muistojumalanpalveluksen saarnan pitää piispa Kari Veiteberg ja entinen pääministeri Jens Stoltenberg pitää puheen.
Norjan kuningas Harald ja kuningatar Sonja osallistuvat tilaisuuteen.
Kymmenen vuotta sitten tuomiokirkon ulkopuolelle kasvoi kukkameri, kun uhrien ystävät, omaiset ja tavalliset oslolaiset tulivat laskemaan kukkia, kirjeitä ja pikkuesineitä uhrien muistolle.
Uhrien nimet luetaan ääneen
Terrori-iskuissa kuolleiden nimet luetaan ääneen. Hallintokorttelissa kuoli kahdeksan ihmistä.
Hanne Ekroll Løvlie (30), Tove Åshill Knutsen (56), Kai Hauge (32), Hanne M. Orvik Endresen (61), Anne Lise Holter (51), Kjersti Berg Sand (26), Jon Vegard Lervåg (32) ja Ida Marie Hill (34).
Nyt hallintokortteliin lasketaan kolme seppelettä uhrien muistoksi. Ne ovat hallitukselta, suurkäräjiltä ja kuningasperheeltä.
Niitä ovat laskemassa pääministeri Erna Solberg, kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit, nuorisojärjestön puheenjohtaja Astrid W.E Hoem sekä suurkäräjien edustaja.
He kunnioittavat uhreja hetken hiljaisuudella. Tilaisuus päättyy.
Pääministeri: Koko maa lyötiin maahan
Myös pääministeri Erna Solberg piti puheen muistotilaisuudessa.
– Emme koskaan hyväksy, että joku käyttää väkivaltaa pysäyttääkseen ne, jotka uskovat toisin kuin hän. Heinäkuun 22. päivän terrori oli hyökkäys demokratiaamme vastaan.
– Heinäkuun 22. päivän terrori oli poliittisesti motivoitunut teko, joka oli suunnattu työväenpuoluetta, AUF:ää ja niiden ideoita vastaan, Erna Solberg sanoi.
– Mutta se ei vaikuttanut pelkästään poliittiseen liikkeeseen. Koko maa lyötiin maahan. Mutta me nousimme sieltä.
Nuorisojärjestön puheenjohtaja: On liian myöhäistä ottaa kantaa, kun luodit on ammuttu
Norjan työväenpuolueen nuorisojärjestön AUF:n puheenjohtaja Astrid W.E Hoem puhui juuri muistotilaisuudessa.
– 77 ihmistä ryöstettiin meiltä julmalla tavalla. Heidät pommitettiin, ammuttiin, murhattiin. Kahdeksan täällä hallintokorttelissa, 69 Utøyalla. Heidät murhattiin, koska he olivat töissä demokratian hyväksi.
Hän kuitenkin uskoo, että murhattujen ihmisten elämä vaikuttaa tänäkin päivänä.
– Näemme yhä terrorin brutaaliuden. Mutta näemme myös jälkiä niistä, jotka elivät, eivätkä enää ole täällä. Heidän jälkensä elävät kaikissa meissä, jotka tunsivat heidät, Hoem sanoi.
Hänen mielestään kaikkien pitää kantaa vastuu vihapuheen ja rasismin vastustamisesta.
– Kaikki vihapuhe ei johda terroriin, mutta kaikki terrori alkaa vihaisista sanoista. On liian myöhäistä otta kantaa, kun luodit on ammuttu. On liian myöhäistä ottaa kantaa, kun viha on johtanut tappamiseen.
Hallintokorttelin uhreja muistetaan
Kirkon kellot soivat, kun hallintokorttelin uhrien muistotilaisuus on alkamassa.
Paik alla ovat entinen pääministeri Jens Stoltenberg ja nykyinen pääministeri Erna Solberg. Myös kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit ovat paikalla.
– Tänään on kymmenen vuotta siitä, kun Norja koki suurimman terrori-iskunsa toisen maailmansodan jälkeen. Me jotka olimme töissä täällä hallintokorttelimme, meidän kimppuumme käytiin, kun teimme työtä kansan valitsemalle hallitukselle. Hallitukselle, jota terroristi vihasi. Sattumalta meistäkin tuli tämän vihan uhreja. Kahdeksan ihmistä kuoli, ja moni loukkaantui loppuelämäkseen, toteaa avajaispuhuja.
Hän ei kerro tarkemmin omista kokemuksistaan, vaan korostaa, että isku oli poliittisesti motivoitunut. Iskut kohdistuivat hallintokortteliin ja työväenpuolueen nuorisoleiriin.
– Nuoria ihmisiä murhattiin, koska he olivat poliittisesti aktiivisia, koska he edustivat jotakin, koska he uskoivat johonkin. Terroristi ei hyökännyt vain työväenpuolueen ja sen nuorisojärjestön kimppuun. Hän hyökkäsi perheiden, koululuokkien ja työpaikkojen kimppuun. Se vaikutti koko Norjaan ja järkytti koko maailmaa.
Pommi-iskun nuorin uhri oli 26
Pommi-iskun nuorin uhri oli 26-vuotias Kjersti Berg Sand. Hän oli opiskellut juristiksi Oslon yliopistossa.
Kjersti Berg Sand piti urheilusta, merestä, metsästä ja matkailusta.
Hän sai vakinaisen työpaikan oikeusministeriöstä elokuussa 2010, vajaat vuosi ennen terrori-iskua.
– Muistamme Kjerstiä ilolla ja kiitollisuudella. Hänen perheensä ja ystävänsä ovat ajatuksissamme. Häntä kaivataan syvästi, kirjoittivat Berg Sandin työkaverit Verdens Gangissa 10 vuotta sitten.
VG julkaisi kymmenen vuotta sitten perheiden, omaisten, ystävien ja työkavereiden muistosanoja uhreille. Nyt muistosanat on julkaistu uudestaan.
Hallintokorttelin räjähdyksessä kuoli kahdeksan
Kello 15.26 kymmenen vuotta sitten Oslon hallintokorttelissa räjähti. Voimakas pommi tuhosi suuren osa korttelista. Verdens Gang -lehti kuvaili näkymää ”sotatantereeksi”.
Yhdessä ikkunassa roikkui räjähdyksen jäljiltä kuollut ihminen, ja rakennuksista tuli kadulle verisiä ihmisiä. Ilmassa oli pölyä, kipsiä ja savua.
950-kiloinen lannoitepommi oli räjähtänyt pakettiautossa, jonka Anders Behring Breivik oli ajanut pääministeri Jens Stoltenbergin toimiston ja muiden hallintorakennusten tuntumaan.
Kahdeksan ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui terrori-iskussa. Suuri osa hallintokorttelin työntekijöistä oli kesälomilla.
Pääministeri istui kuitenkin pommin räjähtäessä toimistossaan kirjoittamassa puhetta, joka hänen oli määrä pitää Utøyan nuorisoleirillä.
Neljä minuuttia myöhemmin hän oli turvassa bunkkerissa, kertoi Dagens Næringsliv.
Ensimmäinen muistotilaisuus alkaa kello 10
Hallituskorttelin uhreja muistetaan kello 10 Suomen aikaa alkavassa tilaisuudessa. Uhrien nimet luetaan ääneen ja heidän muistokseen lasketaan seppele.
Työväenpuolueen nuorisojärjestön johtaja Astrid W.E Hoem ja pääministeri Erna Solberg pitävät puheet.
Tilaisuuteen osallistuu kuningasperheen jäseniä, hallituksen ministereitä ja suurkäräjien jäseniä.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.