Om offisiell «skamdag» i Norge

Vi må ikke glemme eller tro at det ikke lenger angår oss, var statsminister Jonas Gahr Støres budskap da han talte 24. november i Oslo rådhus på 80-års minnemarkeringen for den aksjonene mot jødene fant sted, som til sammen førte til at 773 jøder fra Norge ble deportert.

26. november er ikke offisiell «skamdag» i Norge å markere massearrestasjonene og deportasjonene av det meste av Norges jødiske befolkning den dagen i 1942. Da mer enn 500 arresterte jødiske nordmenn ble dermed lastet inn i lasterommet på det tyske fartøyet Donau, fraktet først til Szczecin i Polen og deretter sendt med tog til Auschwitz, hvor de ble drept i gasskamrene 1. desember.

Bare ni menn overlevde krigen for å returnere til Norge, hvor de fant sine hjem og virksomheter ekspropriert og formuen borte. Alt i alt ble 767 jødiske nordmenn deportert i løpet av krigsårene. Bare 30, inkludert de ni på Donau, kom tilbake.

«Skamen» som nå er knyttet til 26. november i Norge har oppstått etter at det de siste årene har blitt smertelig klart hvordan det ikke bare var de nazistiske tyske okkupantene den tiden som samlet hele familier og til og med rev mange syke fra sykehussengene.

– Vi tar dette på det dypeste alvor. Det er storsamfunnets ansvar og plikt å motvirke antisemittisme og annen rasisme, – sade den norske statsministeren.

Men kritikere sier at det er lite gjørt å stoppa nye folgerene av nazisme. Och Krystallnetter skjer oftere i nordiske landene.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.