KRIGSFRYKT: Norge og de andre nordiske landene må være forberedt på at ukrainere på flukt kommer hit hvis det blir krig, tror forsker Jakub M. Godzimirski.
En eventuell krig kan utløse en stor flyktningkrise i Europa. Landene nærmest vil få flest flyktninger fra Ukraina: Polen, Romania og Slovakia forbereder seg nå på å ta imot tusener av mennesker på flukt.
Også Norge og de andre nordiske landene må forberede seg på flere flyktninger som følge av en krig, mener forsker Jakub M. Godzimirski:
– Det må vi regne med. Norge er kjent for å være et godt land å bo i. Mennesker på flukt søker beskyttelse i det første, trygge landet, som Polen og Slovakia. Men det vil komme ukrainske flyktninger også til nordiske land, og andre europeiske land, sier han til Vårt Land.
Han er forsker ved NUPI og har jobbet med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk i over 20 år. Han har også forsket på migrasjon i Europa.
UDI: – Følger nøye med
Utlendingsdirektoratet (UDI) har en beredskapsplan for masseankomster, opplyser Borghild Fløtre, direktør i UDI Mottak og retur.
Planen er ment å kunne håndtere situasjoner hvor det raskt ankommer mange asylsøkere som søker beskyttelse i Norge. Nasjonalt ankomstsenter i Råde har en sentral plass i denne planen, sammen med Politiets utlendingsenhet og helsevesenet.
– Dette er den første bufferen vi har for å håndtere en rask økning i ankomster, og kapasiteten er på inntil tusen plasser. Den er imidlertid nå redusert som følge av smittevernbegrensninger, skriver Fløtre i en e-post til Vårt Land:
– Norge og resten av landene i Europa følger nøye med på situasjonen i Ukraina.
UKRAINA
- Republikk med 41 millioner innbyggere (ikke inkludert Krym-halvøya).
- Neste største landet i Europa etter Russland.
- Kievriket som ble grunnlagt i 882, var den første slaviske statsdannelsen.
- Ukraina var en del av det russiske imperiet fram til revolusjonen i 1917.
- Formelt innlemmet i Sovjetunionen fra 1922 til unionens oppløsning i 1991.
- I 2014 ble Krym-halvøya annektert av Russland. Russland støtter også opprørerne i Øst-Ukraina, og den russiske Dumaen anerkjente tirsdag utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk.
- FN-medlem fra organisasjonens stiftelse i 1945. Ukraina og Hviterussland hadde separat medlemskap i tillegg til at Sovjetunionen var medlem av FN og fast medlem av Sikkerhetsrådet.
- Medlem av Europarådet og OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa). Ikke medlem av EU eller Nato.
Allerede på flukt
Jakub M. Godzimirski mener flyktningsituasjonen i Ukraina har vært underkommunisert i debatten om dekningen av en mulig krig. Flere hundre tusen er allerede på flukt internt etter krigen som startet i Øst-Ukraina for åtte år siden. I tillegg er Ukraina en migrant-nasjon, påpeker han.
– Flere millioner ukrainere jobber i andre land. I Portugal, for eksempel, bor det minst 100.000 ukrainere. I Polen er det mange ukrainere som bor og jobber.
Godzimirski tror ukrainske flyktninger i Europa vil bli møtt med mindre skepsis enn hva syriske flyktninger har opplevd. Mange framstilte flyktningkrisen i 2015 som en trussel mot nasjonal identitet, og skepsis til islam.
– Det vil ikke være tilfelle med ukrainere, hvor den kulturelle nærheten er større, sier han og trekker fram et poeng til:
– Medskyldighet. Jeg tror mange europeiske land vil kjenne på en medskyldighet fordi diplomatiet ikke klarte å stoppe konflikten før det var for sent.
Frykter flyktningstrøm
Generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland, anslår at en opptrapping av den væpnede konflikten vil føre til at antall fordrevne internt i Ukraina dobles. Fra før av er over 850.000 mennesker drevet på flukt i eget land, mens tre millioner er avhengige av nødhjelp.
Han påpeker at mange ikke vil være i stand til å flykte ut av landet hvis konflikten eskaleres.
– De 80-åringene jeg møtte i landsbyen Opytne, der det bodde 37 eldre mennesker, 800 meter fra grensen, er de første som blir rammet. De har ingen sjanse, og kan ikke flykte, sier han.
– De som kan, vil flykte, og det vil umiddelbart bli store strømmer. Til Russland på den ene siden og Polen på den andre, sier han.
Generalsekretæren tror fortsatt ikke at det blir krig.
– Det vil være så meningsløst og fryktelig for den sivile befolkningen.
Forbereder seg
Landene nær Ukraina forbereder seg på at flyktninger vil komme.
– Vi forbereder lederne for regionale myndigheter på et mulig innrykk av flyktninger fra Ukraina som, i kjølvannet av en mulig konflikt, vil søke trygghet i landet vårt, sa den polske innenriksministeren Mariusz Kaminski.
Ukrainske borgere har i dag muligheten til å besøke Polen og Schengen-området som turister i en periode på opptil 90 dager. Det er fra før mange ukrainske arbeidere i Polen. I desember hadde omkring 300.000 arbeidstillatelse.
Antallet ukrainere som jobber i Polen uten tillatelse, antas å være enda høyere. Mange antar at det bor 1–2 millioner ukrainere i landet.
- Slovakias forsvarsminister har sagt at titusener vil flykte selv ved en begrenset konflikt.
- Statsminister Viktor Orban mener at hundretusener av ukrainere kan komme til å flykte.
- Litauen, Latvia og Estland har sagt de er klare til å ta imot flyktninger. Litauens innenriksminister regner med at de vil komme via Polen til dem. De jobber med en rekke mottak langs grensen i øst for å ta imot ukrainske flyktninger.
- Romanias innenriksminister Lucian Bode sa i et TV-intervju at de nå ser på hvor mange flyktningleirer de kan sette opp på «så kort tid som 10, 12, 24 timer».
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.