Poliittisen alkusyksyn kiivaus ei näy voimakkaina muutoksina puolueiden kannatuksessa, kertoo Ylen uusi puoluekannatusmittaus.
– Muutokset ovat tällä kertaa oikeastaan harvinaisen pieniä, toteaa Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja.
Kun kuntavaaleihin on aikaa reilut puoli vuotta, suosituin puolue on SDP, toisena perussuomalaiset ja kolmantena kokoomus.
Tämänkertainen mittausjakso käynnistyi pari päivää keskustan puoluekokouksen jälkeen.
Syyskuun alussa puolue vaihtoi istuvan puheenjohtajan Katri Kulmunin suurin toivein Annika Saarikkoon, mutta ainakaan vielä keskustan kannatuskäyrä ei sanottavasti ole värähtänyt.
Keskustan kannatus on mittauksessa noussut 0,2 prosenttiyksikköä 11,5:een prosenttiin.
– Toista kuukautta peräkkäin tuli pieni nousu ja Saarikon valinnan jälkeen on nähtävissä pieni piikki ylöspäin, mutta kannatuksen taso ei ole noussut, Tuomo Turja Taloustutkimuksesta toteaa.
SDP vahvistui iäkkäiden ja toimihenkilöiden keskuudessa
Selvästi suosituimpana puolueena jatkaa pääministeri Sanna Marinin johtama SDP.
Koronakriisin hoitamisen katsottiin keväällä vahvistaneen pääministeripuoluetta ja syksyllä tautitilanne on heikentynyt uudelleen.
Demareiden kannatus piristyy mittauksessa vajaat puoli prosenttiyksikköä 21,8 prosenttiin. Kuukauden takaisessa mittauksessa demareiden suosio notkahti, kun se oli menettänyt iäkkäitä tukijoitaan. Nyt osa on tullut takaisin.
– SDP:n kannatusnousu tulee sekä ikäihmisistä että työikäisistä. Jos katsoo ammattitaustaa, niin toimihenkilöt ovat aika vahvasti tämän nousun taustalla, tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo.
Työväestön keskuudessa demareiden kannatus on Turjan mukaan hieman pudonnut tällä tutkimusjaksolla.
Opposition hyökkäykset eivät nostaneet kokoomusta
Toiseksi suosituin puolue on Jussi Halla-ahon perussuomalaiset. Sen kannatus piristyy hieman ja on mittauksessa tasan 19 prosenttia.
Petteri Orpon luotsaaman kokoomuksen suosio sen sijaan laskee 0,6 prosenttiyksikköä 17,7:ään prosenttiin, vaikka puolueen lempiaiheet ovat olleet vahvasti esillä poliittisessa keskustelussa.
Alkusyksystä eduskunnassa on käyty värikästä debattia talouspolitiikasta, kun hallitus on tehnyt budjettiesitystään ja esitellyt työllisyystoimiaan.
Oppositio teki hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta myös välikysymyksen, jonka yhteydessä erityisesti kokoomus ja pääministeri ovat ottaneet kiivaasti yhteen.
Perussuomalaiset on arvostellut budjetin yhteydessä erityisesti polttoaineiden ja turpeen veronkorotuksia.
– Perussuomalaisten kannatus on vahvistunut erityisesti työväestön keskuudessa. Kokoomuksen pienen kannatuslaskun selkeää syytä ei tausta-aineistossa näy, Taloustutkimuksen Tuomo Turja sanoo.
Vihreät jäivät vaihteeksi jälkeen keskustasta
Kyselyn suurin prosenttimääräinen muutos on Maria Ohisalon johtamien vihreiden 0,8 prosenttiyksikön kannatusmenetys. Tämäkin heilahdus jää selvästi virhemarginaalin sisään.
Vihreiden kannatus on mittauksessa 10,9 prosenttia ja puolue putoaa kannatusjärjestyksessä keskustan taakse viidenneksi.
– Vihreät on menettänyt kannatusta erityisesti SDP:lle, tutkimusjohtaja Tuomo Turja kertoo.
Vasemmistoliiton kannatus pysyy lähes ennallaan ja on 7,9 prosenttia.
Pienimpien puolueiden kannatuksessa on mittauksen mukaan hienoista piristymistä. RKP:ta ilmoittaa tukevansa 4,5 prosenttia, kristillisdemokraatteja 3,3 prosenttia ja nyt-liikettä 1,8 prosenttia vastaajista.
Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus Ylen mittauksessa on 56,6 prosenttia.
Voit tutusta puolueiden pitkän aikavälin kannatusmuutoksiin tästä linkistä.