Tuore kansainvälinen tutkimus antaa vahvistusta ristiriitaiselta kuulostavalle teorialle, jonka mukaan maailmanlaajuinen ilmaston lämpeneminen voi saada aikaan paikallisesti hyvin ankaria talvisäitä.
Science-tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaisun tutkimuksen mukaan ilmaston lämpeneminen muuttaa polaaripyörteen nimellä tunnettua napa-aluetta kiertävää tuulijärjestelmää. Polaaripyörre erottaa hyvin kylmän napa-alueen ilman eteläisempien vyöhykkeiden lämpimämmästä ilmasta.
Polaaripyörre kiertää pohjoisnapaa aaltoillen, mutta ilmastonmuutoksen myötä aaltoilun on todettu voimistuvan. Kun pyörre mutkittelee, napaseudun hyvin kylmää ilmaa pääsee tavanomaista etelämmäs.
Uudessa tutkimuksessa on todettu, että Jäämeren sulaminen on yhteydessä polaaripyörteen aaltoiluun. Jäätön merenpinta vapauttaa lämpöä, joka ylös noustessaan muuttaa virtauksia. Samaan ilmiöön liittyy sulan meren aikaansaama aiempaa runsaampi lumipeite Siperian mannermaalla.
Tutkijat harmittelevat, että polaaripyörteen mutkat näyttävät osuvan juuri Yhdysvaltain ja Venäjän ylle, jolloin kylmä sää on saanut eräät poliitikot esittämään epäilyjä ilmastonmuutoksen todellisuudesta.
– Aiemmin näitä kylmiä äärisäitä on Yhdysvalloissa ja Venäjällä käytetty perusteena sille, ettei hiilidioksidipäästöjä tarvitse vähentää. Nyt ilmastopäästöjen vähentämiselle ei ole enää mitään tekosyitä, sanoi Britannian yleisradion BBC:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelema Jerusalemin heprealaisen yliopston professori Chaim Garfinkel.
Tutkijat uskovat, että tämän vuoden helmikuussa Texasissa koettu poikkeuksellinen talvisää johtui juuri polaaripyörteen muutoksista.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.